Vigyázat! Minden banki ügyfélnek figyelmezetést adott ki a jegybank! Ezekkel a hitelekkel, kölcsönökkel nagyon vigyázzatok! Itt van, amire nagyon oda kell figyelni >>>>

Hirdetés:

Gyorskölcsönök: drága lehet a különszolgáltatás

A sokak által igénybe vett „gyorskölcsönök” esetében a teljes hiteldíjmutatóban feltüntetett hiteldíjon felül fizetendők, s akár jelentősen megnövelhetik az ügyfél terheit a különböző kényelmi szolgáltatások – így lakásban való törlesztés, gyors hitelbírálat, kiegészítő biztosítások –, illetve a késedelem vagy a futamidő meghosszabbításának díjai. E kölcsönfajta igénylése előtt (is) szükség van az ügyfél előzetes alapos tájékozódására, s tudatos döntésére – figyelmeztet a jegybank.

Több pénzügyi vállalkozás is kínál és reklámoz itthon „gyorskölcsönöket”. Ezek olyan személyi kölcsönök, amelyek például átmeneti fizetési problémák esetére vagy vásárlási igény kielégítésére szolgálnak, kis összegűek, akár rövid futamidejűek. Kezes, ingatlanfedezet, sőt, esetleg az ügyfél jövedelmeinek előzetes vizsgálata nélkül is igényelhetők.

A „gyorskölcsönöknek” a felvett tőkén felül visszafizetendő kamatát és a hitelhez kötődő egyéb költségeit jogszabály alapján az érintett piaci szereplők a teljes hiteldíjmutatóban (thm) jelzik. A személyi kölcsönök éves thm-je nem lehet magasabb, mint a jegybanki alapkamat, plusz 24 százalék. Ennek mértéke jelenleg 24,9 százalék – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank.

A thm nem minden díjat takar

Nem részei azonban e thm-nek azok a további – akár többféle jogcímen felszámított – egyenként több ezer forintnyi költségek, amiket az ügyfélnek több pénzügyi intézménynél akkor kell fizetnie, ha megcsúszik a törlesztőrészlettel, nem a szerződés szerint teljesít. Ilyen lehet például a fizetendő – a személyi kölcsönök thm-plafonját meg nem haladható – késedelmi kamat, az ezen felüli késedelmi, behajtási és felmondási díj, illetve a (fizetésre felszólító) személyes kilátogatás vagy a levelek költsége.

Hirdetés:

THM – kamat – hitel -költség

Szintén nem tartalmazza a thm, ha az ügyfél menet közben meghosszabbítja (prolongálja) törlesztési futamidejét, például mert nem áll rendelkezésére a megfizetendő összeg. A prolongálási díj – hitelösszegtől és futamidőtől függően – több ezer vagy tízezer forintra is rúghat. A thm körén kívül eső szolgáltatások futamidő alatt történő felmondása is jelentős többletköltséggel járhat.

A „gyorskölcsönökhöz” az ügyfél gyakorta választhat kényelmi szolgáltatásokat, mint a gyorsított hitelbírálatot, a lakásban történő szerződéskötést és törlesztést, illetve utóbbi alternatívájaként lehetőség van nem banki átutalással, bankfiókban történő befizetéssel kérni a törlesztőrészletek fizetését, s köthet a hitelszerződéshez kiegészítő élet vagy egyéb biztosítást is. Ezek díját szintén nem számítják bele a thm-be. Együttes igénylésük nyomán viszont az ügyfél teljes visszafizetendő összege így akár az igényelt kölcsön kétszeresére is hízhat. Célszerű ezért előzetesen rákérdezni e költségekre, s megfontolni, hogy valóban szükség van-e igénybe vételükre.

Bővebben a témáról itt olvashat.

Forrás: hirado.hu

WRITER

Hirdetés:

Leave a comment