Fontos! Így alakulnak a lakossági vízdíjak és csatornadíjak 2018-ban! Ennyit kell fizetnünk 2018. január 1-től >>> Így számolj, hogy ne a számla megérkezésekor lepődj meg!

Hirdetés:

Mennyi vízdíjat, csatorna díjat, vízterhelési díjat és alapdíjakat kell fizetni Budapesten és környékén a lakossági ügyfeleknek? Kalkulátorunk segítségével megtudhatod, hogy mennyibe kerül a víz-szolgáltatás az alábbi településeken: Budapest, Biatorbágy, Budakeszi, Budaőrs, Csömör, Halásztelek, Kisoroszi, Pócsmegyer, Százhalombatta, Szigetmonostor, Szigetszentmiklós, Szigetszentmiklós – Lakihegy, Tököl, Törökbálint, Vecsés.

Itt számolhatod ke, hogy nálatok pontosan mennyit kell fizetni a vízért és mennyi a csatornadíj!

Tájékoztató a víz ólomtartalmáról

Az ólomról
A közbeszédben és sokszor sajnos a hírekben is téves információk és alaptalan rémhírek keringenek, így joggal merülhet fel fogyasztóinkban a kérdés: vajon tartalmaz-e ólmot az általuk fogyasztott ivóvíz? Szeretnénk a szolgáltatási területünkön élőket megnyugtatni: a Fővárosi Vízművek által szolgáltatott ivóvízben még a legfrissebb, 2013. december 25-én csökkentett határértéket sem éri el az ólomtartalom.

Célunk, hogy fogyasztóink megbízható és pontos információk alapján és ne szóbeszédekre támaszkodva tájékozódjanak.

Mi az ólom?
Az ólom ezüstös-szürkés színű, puha, képlékeny, nagy sűrűségű fém.

Miért és kire veszélyes az ólom?
Az ólom toxikus elem, amely az emberi szervezetbe kerülve idegrendszeri és fejlődési zavarokat okozhat. A jelentős ólommennyiséggel való érintkezés különösen a magzatok és a kisgyermekek esetében veszélyeztetheti az egészséget.

Hogyan fordul elő a természetben?
Az ólom elemi állapotában nem, csak ércként található meg a természetben.

Hirdetés:

Hogyan kerülhet az ólom a közvetlen környezetünkbe, az ivóvízbe?
Az ólom az egyik legrégebben ismert fém, melyet már az ókori Egyiptomban is alkalmaztak agyagedények mázához. A XIX-XX. században már általános és elfogadott volt a használata, többek között evőeszközöket, edényeket, vízvezetékeket gyártottak belőle. Az ólom ilyen irányú felhasználását azonban az 1970-es évektől kezdve betiltották Európában.

Az 1970-es évek előtt épült lakások, házak esetében azonban előfordulhat, hogy az ingatlan belső vízhálózata mind a mai napig a pár évtizeddel ezelőtt még elfogadott ólomvezetékekből áll.

Milyen előírások határozzák meg a vízben található ólom határértékét?
Az Európai Unió által meghatározott ivóvíz-minőségi előírások betartása a tagországok felelőssége. Az 1998-ban kiadott Ivóvíz-direktíva (Drinking Water Directive) a megengedett ólomkoncentráció fokozatos csökkentését írja elő: az eredetileg megengedett 50 μg/l értéket öt éven belül 25 μg/l-re, további tíz év alatt 10 μg/l-re kellett csökkenteni. Az ehhez szükséges költségeket Nagy-Britanniában 21 milliárd dollárra, az Európai Unió országaiban összesen mintegy 100 milliárd dollárra becsülték.

Az új, 25 μg/l-ről 10 μg/l-re csökkentett határérték az Európai Tanács 98/83/EK irányelve és a 201/2001-es (X. 25.) Korm. rendelet alapján 2013. december 25-én lépett hatályba.

Jelenleg hazánkban mekkora a víz ólomtartalmára vonatkozó határérték?
A 201/2001-es (X. 25.) Korm. rendelet értelmében 2013. december 25-től az ólom ivóvízben megengedett határértéke Magyarországon is10 μg/l.

Megfelel-e a Fővárosi Vízművek által szolgáltatott víz a fenti határértéknek?
Amint azt az alábbi táblázat is jól mutatja, a társaságunk által szolgáltatott víz ólomkoncentrációja határértéken aluli.

Fontos azonban, hogy az egyes ingatlanok belső hálózata részben vagy egészben ólomvezetékekből állhat, amelyekből ólom oldódhat az ivóvízbe. Forrás : http://vizmuvek.hu
WRITER

Hirdetés:

Leave a comment