Most figyeljetek – nem érdemes többé Németországba vagy Ausztriába menni dolgozni! Itt a közeben is nagyot kaszálhatsz! Nagyot fordult a kocka! Ide menj dolgozni ha jól akarsz keresni >>>

Hirdetés:

MAGYAROK FIGYELEM! ITT LEHET MOST NAGYOT KASZÁLNI! NE MENJ TÖBB NÉMETORSZÁGBA VAGY AUSZTRIÁBA DOLGOZNI!

Nagyot fordult a kocka az utóbbi időben, pár éve még Szlovákiából jöttek át ide Magyarországra dolgozni, napjainkban pedig  inkább a magyar honfitársaink vállalnak munkát Szlovákiában.  Lássuk, hogy minek köszönhető ez a fordulat és melyik szektorban tudnak és akarnak elhelyezkedni a magyar dolgozók:

Lássunk néhány statisztikai adatot:

–        míg 2016 elején 2839 fő dolgozott Szlovákiában, addig idén januárban 3867

–       2015-ben összesen 1435 szlovák állampolgár jött hozzánk dolgozni, 2016-ra  pedig 1167 főre csökkent a létszám, derült ki a szlovák munkaügyi hivatal adataiból.

A Szlovákiában dolgozó  magyar munkavállalók nagy része  gépkezelő és összeszerelő munkakörben dolgozik, és elsősorban az autóipar tud számukra munkát biztosítani.

Szintén a járműipar a húzóágazata a  magyar gazdaságnak, csak a  tavalyi évben  több milliárd euró értékű beruházásról született döntés. Nem utolsó szempont, hogy  ez a szektor fedte le a külföldi tőke valamint  a létrehozott munkahelyek kétharmadát is.

Mégis ebben az az iparágban akkora a munkaerőhiány, hogy sajnos már meghiúsult nagy összegű beruházás is annak köszönhetően, hogy nem tudtunk biztosítani  kellő létszámú és  nem mellékesen kellő szakképzettségű munkaerőt.

Még jobban nehezíti a helyzetet, hogy a győri ipari parkba dolgozni már nem szlovákok ingáznak át,  hanem éppen  a győriek járnak át a pozsonyi régióban lévő  a Volkswagen-gyárba, és más munkahelyekre. Külföldi telephelyen az adatok szerint  tavaly ősszel 116,7 ezer magyarországi lakos dolgozott, és csupán  az előző negyedévben  már majdnem  9 ezren vállaltak más országban munkát, míg a Szlovákiai Jaguár gyárba 4-szeres a túljelentkezés, addig  itthon az autóipar vergődik.

Természetesen a szomszédban  sem ismeretlen a munkaerőhiány, ugyanis : a nagyszombati Peugeot-Citroën, a pozsonyi Volkswagen és a zsolnai Kia  gyár sem  talál elég munkást.

Hirdetés:

Érdekes, hogy már több mint 550 magyar dolgozik a pozsonyi gyárban, a fent felsorolt cégek elsősorban  Győr, Komárom, Esztergom és Tata környékéről vonzzák a munkaerőt. De már a Jaguár gyár is megkezdte  a toborzást egyelőre nincs adat arról, hogy mennyi a bér a szlovák autóipari cégeknél,  de  magáért beszél az, hogy ha  megéri ingázni a határhoz közel élő magyaroknak, akkor jóval magasabb bért kapnak, mint itthon.

Annak ellenére, hogy a határ mindkét oldalán nagy a munkaerőhiány mégis a Szlovák autóiparban magasabbak a bérek.

Természetesen itthon Magyarországon a szakszervezetek próbálnak magasabb fizetést kiharcolni a gyárakban,és próbálkozásaik sok esetben jártak sikerrel. Az mondjuk, egy kicsit rontja  a munkakedvet, hogy sok esetben a  szakszervezeteknek sztrájkkal kell fenyegetőzniük ahhoz, hogy kiharcoljanak lenne némi béremelés.

Tavaly ősszel volt feszült a helyzet  a Mercedes-gyárban a Vasas Szakszervezet 15 százalékos béremelést követelt, eközben  a gyár két évre be akarta fagyasztani a béreket. Sikernek könyvelhető el, hogy  többlépcsős bérfejlesztésben állapodtak meg. Az Audi-gyárban is akadtak problémák, a tavalyi év végén az alkalmazottak 55 ezer forintos béremelésért harcoltak.

Mi éri meg, ingázni, vagy költözni?

Aki nem szeretne  ingázni, hanem hajlandó a magasabb fizetésért a járműiparban dolgozni, az általában német nyelvterületre vált.  Az egyik legnépszerűbb célország Ausztria  magyar munkavállalók  körében, közel is van, és nagyon sok magyar él kint, de hát végesek az osztrák lehetőségek,  Bécs már nagyon telített, de minél jobban távolodunk a fővárostól, annál, jobbak a munkaesélyek és  egyre egyszerűbb munkát találni. Elsősorban  Ausztriában a gyártás, az autóipar, az építőipar, az egészségügy, és a vendéglátás azok a területek, ahol a magyar munkavállalók könnyen elhelyezkedhetnek.

Természetesen nagyon sokan vannak olyanok, akik Németországban próbálnak elhelyezkedni, sokat számít, hogy az ottani minimálbér bruttó 8,84 euró, ami kb. 2758 forintnak felel meg, attól függetlenül, hogy messze van, mégis sok munkavállaló  2-3 hetente haza tud látogatni.

 Írta : admin

Hirdetés:

Leave a comment