Figyelj! Idén sokkal többen kapnak Erzsébet utalványt, mint eddig!Lehet, hogy Te is köztük leszel! Érdeklődj, minél előbb, mert lehet, hogy csak azért nem kaptál, mert nem kérted! Tovább részletek itt >>>>

Hirdetés:

A béren kívüli juttatásokat terhelő közterhek az egyes juttatásoknál csökkentek, emellett az elmúlt évben megjelent több új adómentes elem is, mint a mobilitási célú lakhatási támogatás, vagy a diákhitel támogatása. Ezek mentén továbbra is nő a cafeteria iránti munkáltatói érdeklődés – derül ki egy kutatásból.

A Szent István Egyetem Menedzsment és HR Kutató Központja kutatóinak a Cafeteria TREND Magazin, az Országos Humánmenedzsment Egyesület, a Humán Szakemberek Országos Szövetsége felmérést készített a BKIK támogatásával az idei cafeteriarendszerről. A kutatásban 683 cég és intézmény vett részt, amelyek közül több mint 50 százalékuk a szolgáltatások és 34 százalékuk pedig az ipar területén működik.

A kutatást vezető Poór József egyetemi tanár elmondta, a tavalyi évhez képest ötven százalékkal nőtt a kutatásban résztvevő szervezetek száma. A válaszadók nagy többsége (81%) a versenyszférában, a 14 százaléka a közszférában és a maradék öt százaléka pedig a non-profit szférában tevékenykedik. Az idei felmérésben a válaszadók több mint kétharmada (68%) hazai tulajdonú szervezet, míg egyharmaduk (32%) részben vagy teljesen külföldi tulajdonú. A felmérésben a döntő többségben kis- és középvállalkozások, illetve mikro vállalkozások vannak jelen, s a válaszadók 72 százalékát teszik át. A vizsgált szervezetek egynegyede (28%) viszont a dolgozói létszám szerint nagyvállalat, illetve szervezet közé sorolható.

Hirdetés:

SZÉP Kártya – cafeteria

Mázásné Dinnyés Hajnalka kutató szerint – Idén január 1-étől újabb mérséklődés történt a közterhek mértékében, ugyanis az egészségügyi hozzájárulás (EHO) kulcsa 22-ről 19,5 százalékra csökkent. A béren kívüli juttatások után 1,18 szorosára kell az szja-t és az EHO-t megfizetni, ha a kedvezményes juttatások nem haladják meg a meghatározott keretet 34,22 százalékos adót köteles a munkáltató fizetni. Az egyéb adóköteles juttatásokra pedig a 40,71 százalékos közteher vonatkozik.

Mint mondta, a leggyakrabban biztosított fix juttatások gyakorisága sorrendjében a tavalyi felméréshez képest számos változás történt. Így többek között Erzsébet utalvány a tavalyi 1. helyről 18. helyre, a mobiltelefonhasználat a tavalyi 2. helyről az 1. helyre és a SZÉP Kártya Vendéglátás a tavalyi 3. helyről a 10. helyre került. Leggyakoribb cafeteria-elem továbbra is a SZÉP Kártya, annak mindhárom alszámlája. Kedvezményes adózási készpénz a tavalyi 7. helyről a 4. helyre került. A sporteseményre szóló belépő a tavalyi 12. helyről a 9. helyre lépett.

Forrás : hirado.hu

WRITER

Hirdetés:

Leave a comment